Het luisteren naar podcasts wordt steeds populairder, waardoor er ook steeds meer platformen en apps ontstaan waarmee je naar podcasts kan luisteren.
Daarom gaan we in dit artikel kijken naar wat nou de beste podcast app is. We kijken zowel naar betaalde als gratis platformen. Kortom een volledig beeld om te ontdekken welke service jij kan gebruiken voor het beluisteren van een podcast.
Beste podcasts apps en platformen
- Wat is een podcast?
- Gratis podcast apps en platformen
- Betaalde podcast apps en platformen
- Podcast nieuws
Wat is een podcast?
Een podcast is een on demand audio-uitzending die via een platform/ app beluisterd kan worden. Er zijn podcasts over tal van verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld sport, ondernemen, reizen, psychologie en nog veel meer.
Ergens lijkt het op een soort radioprogramma, maar dan meestal zonder muziek(of de podcast moet over muziek gaan) en niet via een radiozender, maar on demand waardoor de opname te beluisteren is op een moment dat jij het wilt.
Nu we weten wat een podcast is, is het handig om te weten dat er hedendaags veel verschillende platformen en apps zijn waarmee je een podcast kan beluisteren. Het mooie is dat het niet alleen maar om betaalde diensten gaat.
Gratis podcast apps en platformen
Pocket Casts
Pocket Casts is één van de populaire podcast apps op de markt. Dit komt vooral door de gebruiksvriendelijkheid van de app.
De app beschikt bijvoorbeeld over handige filteropties, afspeelheid aanpassen en handige integraties met o.a. Sonos, Alexa en de Apple Watch. Ook biedt het een Discover-tabblad waarmee je nieuwe podcasts kan ontdekken.
Pocket Casts is gratis te gebruiken op zowel Android als iOS, maar beschikt ook over een betaalde versie. Met de betaalde versie krijg je toegang tot een desktop app, meer cloudopslag, thema’s en een integratie met de Apple Watch. Pocket Casts Plus kost $ 1,20 per maand of € 12,09 per jaar.
Overcast
Overcast is een gratis podcast app voor iOS. Het is een wat simpeler platform, maar biedt wel gewoon de functionaliteiten wat de meeste platformen bieden.
Daarnaast is het met Overcast mogelijk om stukjes uit een podcast op te nemen en deze te delen met bijvoorbeeld je vrienden.
Ook Overcast beschikt over een betaalde variant. Met de betaalde versie kan je o.a. de app een nachtmodus geven en verdwijnen reclames uit de app. De premium versie van Overcast kost $ 10 per jaar.
Castro
Castro is net als Overcast alleen beschikbaar voor iOS, maar biedt wel een iets meer geavanceerde app. Castro heeft o.a. de functionaliteit om afspeellijsten te maken en een functie die je mogelijke interessante nieuwe podcasts toont.
In vergelijking met andere platformen heeft Castro nadacht over hoe ze gebruikers van andere platformen kunnen laten overstappen. De app heeft een introductiescherm, waarmee je makkelijker kan aangeven welke shows en afleveringen je wil overzetten.
Net als de andere gratis podcast platformen biedt Castro ook een betaalde versie aan. Met de premium versie krijg je toegang tot een Apple Watch-app en worden reclames uit de app verwijderd. Castro Plus kost jaarlijks $ 18,99.
Podcast Addict
Podcast Addict is alleen beschikbaar op Android. Podcast Addict doet zijn naam eer aan, want de app is voor de echte podcast fanaten vanwege de vele functionaliteiten waarover het beschikt.
Je kan afspeellijsten maken, maar je kan ook lokale bestanden, RSS-feeds, YouTube- en Twitch-kanalen aan je bibliotheek toevoegen. Het biedt een hele hub voor alle media die je via je smartphone kijkt en luistert.
Podcast Addict is een gratis podcast app, maar ook deze app biedt een premium versie. Met deze premium versie verwijder je in-app reclame en geef je een donatie aan de ontwikkelaars. De premium-app kost $ 0,99 per maand of $ 9,99 per jaar.
Juke
Een Nederlands gratis platform voor podcasts is Juke. Juke is een product van Talpa. Talpa wilde eerst met Juke de concurrentie met muziekstreamingdiensten zoals Spotify aangaan. In 2019 stapte Talpa af van deze strategie, waardoor het nu een gratis platform voor online radio, non-stop muziek en podcasts is.
In dit artikel focussen we op podcasts. Juke beschikt een over een groot assortiment van podcasts. De bekende Nederlandse podcasts zijn bijna allemaal te vinden op het platform van Juke.
Er zijn ook buitenlandse podcasts, maar er zijn er niet zoveel als via de eerder genoemde platformen. Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat natuurlijk graag wil dat hun eigen podcasts beluisterd.
Juke heeft veel integraties met apparaten. Zo is Juke in Samsung TV, Android TV en Amazon Fire TV te vinden. Het platform heeft ook een app voor Apple Carplay en heeft integraties Voice Assistans van Google en Amazon.
Google en Apple
Ook de technologiereuzen Google en Apple hebben hun eigen podcast apps. Deze apps zijn simpele apps, maar beschikken beiden over een heel uitgebreid assortiment van podcasts. Alle podcasts zijn te downloaden, waardoor je de shows ook offline kan beluisteren.
Onlangs maakte Google bekend dat haar podcasts app, maar liefst 100 miljoen keer is geïnstalleerd. De app werd in 2018 gelanceerd.
Apple is zelfs een stapje verder. Ze presenteerde op 20 april 2021 een abonnementsdienst voor podcasts. Apple was al flink aan het investeren in exclusieve podcasts voor hun platform. Denk aan de samenwerking met Common Sense Media voor podcasts speciaal voor kinderen.
De abonnementsdienst wordt niet één abonnement, maar het is mogelijk om losse abonnementen per show af te sluiten. Vergelijkbaar met in-app abonnementen. De maker kan zelf de prijs van haar podcast bepalen.
Betaalde podcast apps
Spotify
De grootste en bekendste muziekstreamingdienst van de wereld zet sinds enkele jaren ook vol in op podcasts. Spotify heeft daarom ook een heel uitgebreid assortiment podcasts. Spotify heeft een internationale focus, dus beschikt het over buitenlandse podcasts.
Spotify is niet te vergelijken met eerder besproken podcasts apps, want Spotify doet namelijk veel meer. Volgens cijfers van februari 2020 maakt de helft van de Nederlandse bevolking gebruik van de muziekstreamingdienst. En weer de helft van deze groep betaald maandelijks voor de dienst.
Primephonic
PrimePhonic is de muziekstreamingdienst voor klassieke muziek. Aansluitend aan dit thema hebben ze ook tal van interessante podcasts. Het is dus geen platform voor de mainstream podcast-luisteraar.
Als je interesse hebt in klassieke muziek, kunnen de podcasts van PrimePhonic interessant zijn.
Lees hier meer over de PrimePhonic of probeer de service zelf 2 maanden gratis uit.
Podimo
Podimo is een Deense podcastapp en is sinds 15 april 2022 beschikbaar in Nederland. Voor een vast bedrag per maand kan je onbeperkt podcasts en/of audioboeken beluisteren. Lees hier meer over Podimo.
De podcastapp is 30 dagen gratis uit te proberen. Profiteer via deze link.
Podcast nieuws
Deense podcastapp Podimo komt naar Nederland (10 februari 2022)
De Deense podcastapp Podimo komt naar de Nederlandse markt. De app is beschikbaar in Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Spanje. Om de lancering in Nederland in goede banen te leiden, wordt het bedrijf geadviseerd door Alexander Klöpping. Klöpping is o.a. mede-oprichter van Blendle.
Eerder haalde het bedrijf een investering van 125 miljoen euro binnen. Een deel van dit geld wordt nu ook gebruikt voor de Nederlandse podcastmarkt. In Denemarken is het bedrijf bekend vanwege haar vele eigen producties, van true crime tot shows die draaien om bekende mediapersoonlijkheden.
In vergelijking met veel podcasts apps in Nederland is Podimo meer te vergelijken met streamingdiensten als Netflix en Disney+. Voor deze nieuwe podcastapp dien je een vast bedrag per maand te betalen om toegang te krijgen tot het aanbod podcasts.
CEO Morten Strunge vertelt dat er op dit moment gesprekken tussen Podimo en Nederlandse podcastproducenten lopen over exclusieve producties. Deze exclusieve content moet het interessanter maken om een abonnement op de app te nemen. Naast podcasts biedt de app in andere landen ook luisterboeken aan.
Eigen podcaststudio opgeheven door Spotify (12 januari 2022)
Volgens de website The Verge heeft Spotify één van zijn eigen podcaststudio’s gesloten. Het gaat om Spotify Studios wat de eerste podcastproductiehuis van de muziekstreamingdienst was. De studio is verantwoordelijk voor podcasts als Dissect en Chapo: Kingpin on Trial.
Spotify sluit de studio wegens het uitblijven van focus en succes. Het productiehuis telde zo’n tien tot vijftien medewerkers, waarvan een deel wordt ontslagen. Het sluiten van de studio is bijzonder, omdat Spotify sinds een paar jaar veel focus op podcasts heeft gelegd. De muziekstreamingdienst nam de laatste jaren al meerdere bedrijven over om meer exclusieve content te hebben.
Spotify neemt Australisch bedrijf Whooshkaa over (17 december 2021)
Muziekstreamingdienst Spotify heeft het Australische bedrijf Whooskaa overgenomen. Whooskaa is een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld waarmee audiomakers, zoals o.a. radiomakers, makkelijker podcasts kunnen maken.
Whooska wordt onderdeel van Megaphone. Dit bedrijf werd dertien maanden geleden door de muziekstreamingdienst overgenomen. Megaphone en Whooska zullen zich samen richten op publicatie en exploitatie van podcasts.
Amazon neemt podcastbedrijf ART19 over (26 juni 2021)
Amazon heeft het bedrijf ART19 overgenomen. ART19 laat uitgevers en podcastmakers podcasts hosten en advertenties in podcasts plaatsen. Het is onbekend hoeveel Amazon voor het bedrijf heeft betaald.
ART19 wordt door de overname een onderdeel van Amazon Music. De e-commercereus laat weten dat er voorlopig niks gaat veranderen aan ART19.
Amazon zet al een tijd in op podcasts. Eind 2020 werd het bedrijf Wondery overgenomen.
Spotify brengt Clubhouse-achtige app uit (19 juni 2021)
Spotify heeft vandaag de audiochatapp Greenroom uitgebracht op iOS en Android. Greenroom is gebaseerd op Locker Room. De ontwikkelaar van Locker Room werd in maart door Spotify overgenomen. Locker Room was specifiek bedoeld voor sport, maar Spotify Greenroom wordt voor alle onderwerpen.
Gebruikers kunnen gebruiken maken van de app door in te loggen met een Spotify-account. Naast de audiochatapp functionaliteiten is het ook mogelijk om de gesprekken op te nemen. Deze opnames kunnen vervolgens omgezet worden tot Podcast-uitzending.
15 juni lanceert Apple de functie voor betaalde podcasts (9 juni 2021)
Apple heeft bekendgemaakt dat ze de nieuwe functie voor betaalde podcasts op 15 juni uitrollen.
Eerder stelde het Amerikaanse techbedrijf de lancering van de nieuwe functie uit vanwege vermoedelijk het ontbreken van voldoende content.
Apple stelt betaalde podcasts uit tot juni (31 mei 2021)
In april maakte Apple bekend dat het bedrijf met een feature voor betaalde podcasts komen. Deze feature stond in eerste instantie gepland voor mei, maar de feature verschijnt nu in juni.
Apple is niet heel duidelijk over de reden van het uitstel. Echter lijkt Apple moeite te hebben gehad met het toevoegen nieuwe podcasts aan de service. Het bedrijf wil er zeker van zijn dat ze de beste ervaring leveren aan luisteraars en podcastsmakers.
Een exacte releasedatum in juni is nog onbekend.
Spotify komt ook met betaalde abonnementen voor podcasts (26 april 2021)
Volgens bronnen van The Wall Street Journal kondigt Spotify op korte termijn betaalde abonnementen voor podcasts in. Via deze nieuwe feature kunnen podcastmakers luisteraars laten betalen voor hun podcasts.
Vorige week kondigde Apple een soortgelijk abonnementssysteem aan. Volgens dezelfde bronnen wordt het wel interessanter om podcasts via Spotify aan te bieden.
Podcastmakers dienen jaarlijks 19,99 dollar te moeten te betalen en 30% van de omzet af te dragen om gebruik te kunnen maken van abonnementssysteem van Apple. Deze kosten zijn er volgens de geruchten niet bij Spotify. De inkomsten zullen volledig voor de makers zijn.
Apple komt met abonnementen voor podcasts (20 april 2021)
Apple maakte tijdens haar event op 20 april 2021 bekend dat ze podcastmakers de mogelijkheid gaan geven om mensen een abonnement op hun podcast te laten af te sluiten. Op deze manier kunnen makers makkelijker inkomsten generen met het produceren van podcasts.
Google Podcasts bereikt 100 miljoen installaties (15 april 2021)
Eind november 2020 maakte Google bekend dat haar podcasts app 50 miljoen keer was geïnstalleerd. Vandaag maakte het technologiebedrijf bekend dat de app de 100 miljoen installaties is gepasseerd.
De Google Podcasts app heeft ook een webversie en is ook beschikbaar op iOS.
Apple start samenwerking met Common Sense Media voor kinderpodcasts (7 maart 2021)
De markt van podcasts groeit snel en ook kinderen hebben steeds meer interesse in het beluisteren van podcasts. Daarom is Apple een samenwerking aangegaan met Common Sense Media.
Common Sense Media gaat voor Apple enkele podcasts produceren speciaal voor kinderen. Door de komst van meer podcasts voor kinderen is het vanaf nu ook mogelijk om te filteren op leeftijdsgroep.
Het toevoegen van meer podcasts voor kinderen past in de strategie van Apple. Volgens de geruchten wil Apple een abonnementsdienst of betaalde podcasts gaan aanbieden. Bij een breder aanbod is het uiteraard interessanter om als gezin een abonnement op deze mogelijke service te nemen.
Ook de naamsverandering van de optie tot het volgen van podcast lijkt aan te sluiten op deze plannen. De knop heette voorheen Subscribe, maar is sinds de laatste software update veranderd in Follow. Wordt Subscribe dan gebruikt voor betaalde podcasts?
Spotify gaat betaalde podcast-abonnementen testen (24 februari 2021)
Tijdens een online event van Spotify heeft de muziekstreamingdienst bekendgemaakt dat ze plannen hebben om podcasts met betaalde abonnement aan te bieden.
Concreet betekent dit dat podcast-makers hun podcast voor een bepaald vast bedrag aan de gebruiker kunnen aanbieden. Spotify gaat deze functie eerst testen middels hun Anchor podcast creation tool.
Op hetzelfde evenement maakte Spotify ook al bekend dat ze later dit jaar met een HiFi-abonnement komen. De muziekdienst wil hiermee lossless audio van cd-kwaliteit aanbieden.
Apple zoekt naar abonnementsmodel voor haar Podcast Platform (20 januari 2021)
De podcast-markt wordt steeds groter en daarom ook commercieel gezien steeds interessanter.
Ook Apple heeft dit door en is daarom een onderzoek gestart naar een abonnementsvorm, waarmee ze meer geld kunnen verdienen aan hun podcastplatform.
Het platform van Apple is één van de grootste in de podcast-markt.
Twitter neemt podcast app Breaker over (6 januari 2021)
Social media-platform Twitter heeft de podcast app Breaker overgenomen. Twitter deed de overname vooral vanwege het team en de functionaliteiten van de app.
Het social media-platform trekt namelijk op 15 januari de stekker uit de app. Het team van Breaker gaat nu aan de slag voor Twitter. Het team gaat werken aan experimentele audiofunctie.
Amazon neemt podcastbedrijf Wondery over (30 december 2020)
Amazon heeft bedrijf Wondery voor zo’n 300 miljoen dollar overgenomen. Wondery is een producer van honderden verschillende podcasts. Deze podcasts worden naast de bekende kanalen ook via hun eigen platform Wondery+ beluisterd. Daarnaast biedt Wondery+ ook exclusieve podcasts aan.
Volgens Bloomberg zouden ook Sony en Apple interesse hebben gehad om Wondery over te nemen. De podcastmarkt lijkt steeds populairder te worden en die markt willen de grote techbedrijven uiteraard niet missen.
In 2019 deed Spotify een soort gelijke overname. De muziekstreamingdienst nam toen namelijk het bedrijf Gimlet over. Gimlet is bekend van de populaire podcasts StartUp, Homecoming en Mogul.
Vijftig miljoen downloads van Google podcasts app (25 november 2020)
De podcast app van Google is maar liefst 50 miljoen keer gedownload. Dit aantal lijkt misschien veel, maar is relatief weinig als je vergelijkt met concurrenten en muziekstreamingdienst Spotify.
In Amerika zijn Apple Podcast en Spotify de grootste platformen, waarmee naar on-demand gesproken audio wordt geluisterd.
Ben je een wandelliefhebber dan zette de website werelwijdwandelen de beste wandelpodcasts op een rij.
Veelgestelde vragen podcast apps
Een podcast is een on demand audio-uitzending die via een platform/ app beluisterd kan worden. Lees meer.
Naast betaalde podcast app zijn er ook tal van gratis varianten. In dit artikel behandelen we ook deze gratis platformen. Lees meer.
Jelco Haverkamp