Google Stadia; een aanval op de Xbox en PlayStation?

Zoekmachinegigant Google betreedt met cloud gaming service Google Stadia de gamingmarkt. Met Stadia lijkt Google een aanval op de Xbox en PlayStation te doen.

Echter vragen veel gamers zich af wat we kunnen verwachten van de Google gamestreamingdienst. Welke games er beschikbaar zijn? Hoe voelt de Google Stadia controller? Wat zijn de kosten van streamingdienst? Kan mijn internetverbinding het streamen van games aan?

In dit artikel probeer ik alle antwoorden op deze vragen te geven.

Wat is Google Stadia?

Stadia is een cloudgaming-dienst en is ontwikkeld door zoekmachinegigant Google. Via Stadia kan je zonder krachtige computer of gamesconsole online games in 4K-resolutie en in 60 FPS spelen.

De Google Stadia games worden in een datacenter gedraaid en vervolgens via het internet naar je apparaat gestreamd. Dit kan een TV, smartphone, tablet of computer zijn.  Stadia is op een smart tv via de Google Chromecast Ultra te gebruiken en op andere apparaten kan dit simpel via Google Chrome.

Ontdek hier meer over cloud gaming.

Op 29 september 2022 heeft het bedrijf bekendgemaakt de stekker uit Google Stadia te trekken. De gamestreamingdienst heeft volgens het bedrijf niet voldoende interesse gewekt bij consumenten om te blijven bestaan. De cloud gaming service Google Stadia verdwijnt na 18 januari 2023.

Google Stadia releasedatum Nederland

Op 6 juni 2019 maakte Google in een livestream bekend dat vanaf november de cloudgaming-dienst beschikbaar is. De dienst werd in eerste instantie in 14 landen gelanceerd, waarvan Nederland er één was. Google Stadia verscheen op 19 november 2019 op markt.

Kosten Google Stadia Pro en Base

Google biedt twee Stadia abonnementen aan, namelijk Base en Pro. Stadia Pro kost 10 euro per maand, waarmee games in 4K en 60 frames per seconden gespeeld kunnen worden. Ook biedt Google Stadia Pro een 5.1. audioweergave. Verder zullen ook Pro-abonnees maandelijkse van Google gratis games ontvangen.

De variant Google Stadia Base verscheen op 8 april 2020 en is gratis te gebruiken. Wel betekend dit dat games slechts in een resolutie van 1080p gespeeld kunnen worden. Ook zullen gamers met een Base-abonnement geen gratis games ontvangen.

Misschien is het wel belangrijker om te weten dat nieuwe games zowel bij Pro als Base los moeten worden aangeschaft. Hoeveel de losse games op de Stadia kosten is niet bekend. Indien je nu al weet dat je met Stadia aan de slag wil, kan je ook gaan voor de Google Stadia Founders edition. In deze uitgave krijg je voor 128 euro drie maanden het Pro-abonnement, een blauwe Stadia-controller en de Google Chromecast Ultra. De Stadia controller is ook los aan te schaffen voor 69 euro.

Verbinding

Er zijn enkele vereisten om gebruik te maken alle functionaliteiten van de cloudgaming-dienst van Google. Om games in 4K met hdr op 60 fps en met 5.1 audio te spelen wordt een internetsnelheid van 35Mbit/s verwacht. Voor 1080p zou 20 Mbit/s voldoende moet zijn en als minimum houdt Google 10Mbit/s aan, maar dan zijn de games in 720p met stereogeluid te spelen.

Google heeft een tool gepubliceerd waarmee je eigen verbinding gecontroleerd kan worden. Door deze tool ontdek je of je op dat moment met het device over de juiste internetsnelheid beschikt. De snelheidstest is hier uit te voeren.

Google Stadia kopen - Google Stadia controller - Google Stadia Games
De Google Stadia Controller en Google Chromecast Ultra

Google Stadia games bij lancering

Google maakte in eerste instantie bekend dat tijdens de Google Stadia release 12 games beschikbaar zouden zijn. Eén dag voor de lancering werd de lijst echter opgehoogd naar 22. Deze 10 extra games zouden eerder in het rest van dit jaar verschijnen, maar zijn nu dus direct beschikbaar. De 22 beschikbare games bij de release waren:

  1. Assassin’s Creed: Odyssey
  2. Destiny 2: The Collection
  3. GYLT
  4. Just Dance 2020
  5. Kine
  6. Mortal Kombat 11
  7. Red Dead Redemption 2
  8. Rise of the Tomb Raider
  9. Samurai Shodown
  10. Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition
  11. Thumper
  12. Tomb Raider: Definitive Edition.
  13. Attack on Titan: Final Battle 2
  14. Farming Simulator 2019
  15. Final Fantasy XV
  16. Footbal Manager 2020
  17. Grid 2019
  18. Metro Exodus
  19. NBA 2K20
  20. Rage 2
  21. Trials Rising
  22. Wolfenstein: Youngblood

Zoals te zien is zijn het vooral games die eerder al voor andere platformen zijn verschenen. De lijst bevat maar één exclusieve game voor de Stadia, namelijk het door Tequilla Works ontwikkelde GYLT. Ben je een Lara Croft fan? Dan kom je wel direct aan je trekken door de aanwezig van 3 games met de bekende vrouwelijke gamepersonage. Van de bovenstaande 22 games zijn de games Destiny 2 en Samurai Shodown gratis te spelen door Stadia abonnees.

Naast de 22 bovenstaande games wordt dit jaar wordt het aanbod voor de Google Stadia nog minimaal uitgebreid met 4 andere games. Deze zullen waarschijnlijk één voor één verschijnen. Het gaat om de onderstaande games:

  1. Borderlands 3
  2. Darksiders Genesis
  3. Dragonball Xenoverse 2
  4. Ghost Recon Breakpoint

Deze lijst bestaat volledig uit games die al eerder op andere platformen werden uitgebracht. Ondanks dat tussen deze 26 titels veel toffe games zitten, blijft het aanbod voor de Stadia wat karig. Google geeft aan hard te werken om meer games naar de stadia te brengen. Zo beloven ze dat in 2020 games als WatchDog: Legion en Cyberpunk zullen lanceren voor het cloud gaming platform.

Exclusieve games Google Stadia

Vooral het ontbreken van exclusieve games voor het cloud gaming platform van Google is een groot gemis. Dit zijn vaak games waarop gamers hun keuze voor een bepaald gaming platform of console laten afhangen. Op dit moment kan de gamedienst geen concurrentie op dit vlak bieden aan partijen als PlayStation, Xbox en Nintendo.

Google heeft in de beginperiode van Stadia verschillende studio’s opgezet om exclusieve games voor de gamestreamingdienst te ontwikkelen. Op 1 februari 2021 heeft het techbedrijf echter deze studio’s weer gesloten. Het is onbekend of er nu nog exclusieve games naar Google Stadia komen.

Één van Stadia studio’s stond onder leiding van Jade Raymond. Raymond is na het besluit van het sluiten van de gamestudio per direct vertrokken bij Google. 

In maart 2020 werd de tweede studio voor het ontwikkelen van exclusieve games voor de Stadia opgericht. De leiding over deze studio lag bij Shannon Studstill. Studstill kwam over van Sony’s Santa Monica, dat bekend is van de God of War-reeks. 

Benieuwd naar alle games die te spelen zijn via Google Stadia? Houd dit in de gaten via de officiële website.

Philips televisies

TPVision, merkhouder van Philips televisies, heeft bekendgemaakt dat ze aan het onderhandelen zijn met Google om Google Stadia in hun nieuwe televisies te kunnen aanbieden. TPVision hoopt begin 2020 hier meer over te kunnen zeggen. Naast Google is TPVision ook in onderhandeling met Disney en Apple om de videodiensten Disney+ en Apple TV+ te gaan ondersteunen.

Stadia Controller

Belangrijk bij het spelen van games is natuurlijk de controller waar je speelt. Uiteraard is de Google Stadia controller te gebruiken en de eerste reacties van journalisten over de controller zijn positief. Als de Stadia controller niet in je smaak valt heeft Google nog iets verzonnen. Het is namelijk ook mogelijk om controllers van andere partijen aan Stadia te koppelen. Nog een PlayStation- of Xbox-controller liggen?  Deze controllers zijn namelijk ook te koppelen met de gamestreamingdienst van Google, waardoor je favoriete controller kan gebruiken.

Google Stadia controllers - Google Stadia Pro - Google Stadia kosten
De Stadia-controller is beschikbaar in het wit, zwart en wasabi.

De Stadia-controller is beschikbaar in 3 verschillende varianten. Naast de witte versie, is de controller ook in het zwart en wasabi te verkrijgen. Tijdens het aanschaffen van de Google Stadia Premiere Edition is het niet mogelijk om te kiezen welke variant jij graag ontvangt. Standaard wordt de witte versie geleverd. Wil je de controller los kopen? Dan is het uiteraard wel mogelijk om te kiezen welke versie je ontvangt. De kosten voor een Stadia-controller zijn €69,00 per stuk.

Google Assistent voor Google Stadia

De Stadia zorgt er al voor dat een fysieke console niet meer nodig is, maar het is ook mogelijk om de streamingdienst van Google te besturen met je stem. Google heeft namelijk Google Assistent geïntegreerd in de gamedienst. Tot medio 2020 is de feature alleen nog te gebruiken voor Pro leden, maar wordt later voor iedere beschikbaar.

Maar wat kan je er nu precies mee? Om eerlijk te zijn is de functionaliteit nog een beetje beperkt.  De stem-controller is namelijk standaard alleen in het beginscherm te gebruiken. Wil je de stemcontroller ook tijdens het gamen gebruiken? Wij hebben even beknopt op een rij gezet hoe Google Assistent koppelt aan de Google Stadia.

Benodigde tijd: 5 minuten

Google Assistent via Google Stadia

  1. Open Google Stadia op je Android-smartphone

  2. Klik rechtsboven in op het profielicoon

  3. Kies in het volgende scherm Google Assistent

  4. Verschuif nu de schakelaar bij de Assistent-knop op Stadia-controllers inschakelen.

  5. Vanaf nu werkt de Google Assistent zoals je van de stemcontroller gewend bent.

Het is ook mogelijk om de Google Assistent via een slim apparaat zoals de Google Home te gebruiken en dus niet alleen via een Android-smartphone.

Google Stadia Review

Het is mooi om te zien dat een partij als Google de gamingmarkt gaat betreden en daarmee de concurrentie in de gamingmarkt vergroot. Echter heeft Google wel een grote achterstand qua ervaring omtrent de game-industrie en dat merk je aan verschillende punten.

Vooral PlayStation en Nintendo, maar ook Xbox steeds meer, begrijpen dat hun platform of dienst alleen een succes kan worden door het aanbieden van goede en exclusieve content. Stadia beschikt in eerste instantie vooral over games die ook op andere platform te spelen zijn. Is dit voldoende om gamers te laten overstappen? Ook zijn de presentaties op gamebeurzen vaak erg zakelijk ingestoken, waardoor gamers zich voorlopig nog niet echt aangesproken voelen.

Een groot voordeel van Google is dat ze al jaren ervaring hebben met clouddiensten. Ze weten dus als geen ander hoe ze dit technisch kunnen opzetten. Samen met de eerste positieve geluiden lijkt Google Stadia een stabiele cloud gaming service te worden. Ook kan Google mogelijk het voordeel gebruiken dat veel Smart tv’s gebruikmaken van Android. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 10 smart tv’s in de wereld op de software van Google draait. Deze gedachten wordt ondersteunt door geruchten dat Stadia onderdeel is van de nieuwe versie van de software Android TV.

google stadia releasedate - google stadia prijs - Google Stadia game list

Ook ikzelf ben aan de slag gegaan met Google Stadia. Ik ben namelijk aan de slag gegaan met GYLT op mijn laptop. Het was opvallend hoe de game goed te besturen was met muis en toestenbord en dat terwijl de game eigenlijk ontwikkeld is voor de controller. Echter door het ontbreken van een controller, ging ik met de game aan de slag met muis en toetsenbord.

Gelijk viel mij op dat de game zeer smooth op mijn 50 Mbit wifi verbinding draaide. Uiteraard waren er soms wat haperingen, maar over het algemeen draaide game heel soepel. De game was zeer goed te spelen en dat samen met de korte laadtijden, is het eenvoudig om snel even een paar minuten te spelen. Een mooie afwisseling bijvoorbeeld tussen het werk of schoolwerk door.

Google Stadia kopen

Veel gameconsoles zijn in allerlei (web)winkels te kopen, maar dit is met de cloudgaming console van Google een beetje anders. De Stadia is namelijk niet te koop in een (web)winkel. Het is natuurlijk ook geen fysieke console, maar het pakket bevat natuurlijk wel fysieke onderdelen als een controller en de Google Chromecast Ultra.  Wil je de Google Stadia kopen? Dan kan dit dus tot heden alleen direct via de webshop van Google te bestellen.

Google maakt het daarnaast misschien nog moeilijker voor sommige mensen om de cloud gaming service aan te schaffen. De betaling kan namelijk niet via iDeal worden volbracht en dat laat dat nou de populairste online betaalmethode te zijn in Nederland. De Stadia is alleen via Creditcard, PayPal en Google Store-tegoed te kopen.

Mening experts Google Stadia

Een dag voor de lancering van Google Stadia druppelde de eerste reviews binnen. De Nederlandse website Bright is lyrisch over hoe verbazingwekkend goed de techniek van Google Stadia werkt. Games met 4K-resolutie worden moeiteloos naar je scherm gestreamd. Echter blijft de Stadia qua functionaliteiten erg achter op wat je gewend bent van andere gameconsoles en is het spelen op sommige schermen een kabel nodig. Ook door het minimale aanbod van games en games die al enkele jaren uit zijn, voelt het of je een oude console in huis hebt. Ook de Engelstalige websites The Verge en IGN delen de mening van Bright. Het streamen van games via Google Stadia werkt uitmunten, maar ook zij stippen de beperkte functionaliteiten en het minimale aanbod van games aan, waardoor de cloud gaming service van Google nog niet erg interessant. The Verge noemt de status van de Stadia als een soort béta. Het voelt nog niet helemaal af. Google blijft herhalen dat ze hard werken aan het uitbreiden van de functionaliteiten en aanbod van games, maar dat is uiteraard eerst zien en dan geloven.

Google Stadia nieuws

Google trekt stekker uit gamestreamingdienst Google Stadia

Google heeft vandaag bekendgemaakt binnenkort de stekker uit de cloud gaming service Google Stadia te trekken.

Google ontkracht het stoppen met Google Stadia

De laatste tijd gingen er veel geruchten rond over dat Google wilde stoppen met de gamestreamingdienst Google Stadia.

Google bouwt Stadia om naar platform voor derden

Verschillende media melden dat Stadia wordt omgevormd naar Google Stream. Het platform wordt mogelijk een dienst voor derden.

Vergelijk cloud gaming services

Vergelijkstreaming biedt verschillende vergelijkingen van streamingdiensten omtrent cloud gaming, muziekstreaming en video on demand. Vergelijk nu Stadia eenvoudig en snel met haar concurrenten zoals Utomik, PlayStation Now, Amazon Luna en Xbox streaming service Project xCloud.

Vergelijk cloud gaming services

Wat is Google Stadia?

Stadia is een gamestreamingdienst en is ontwikkeld door zoekmachinegigant Google. Via Stadia kan je zonder krachtige computer of gamesconsole online games in 4K-resolutie en in 60 FPS spelen. Lees meer.

Wat zijn de kosten van Stadia?

Google biedt twee Stadia abonnementen aan, namelijk Base en Pro. Stadia Pro kost 10 euro per maand en Base is de gratis variant van de cloud gaming service. Lees meer.

Welke controller kan je voor Google Stadia gebruiken?

Google heeft een eigen controller ontwikkeld voor Stadia, maar daarnaast is het mogelijk om andere controllers te gebruiken, zoals de controllers van de Xbox en PlayStation.

Op welke apparaten werkt Google Stadia?

Het is via Stadia mogelijk om games te spelen op je smartphone, tablet (iOS & Android), computer en smart tv te spelen. Lees meer.